Mengukir Senyuman Bersama..

Foto saya
Dungun, Terengganu, Malaysia
Penulisan adalah lebih tajam dari Mata Tajam.. Penulisan aku adalah ikhlas dan tidak mempunyai propaganda tersendiri.. Yang penting aku ENJOY menulis... Selamat Berkenalan Dunia Bloggers!!!

Pengikut

Jumaat, 21 Januari 2011

Mari MAIN GULI......


Guli... Kalau dulu masa kecik2 memang heboh bab guli... Tiba musim main guli, haram tak kisah cuaca macam mana pown tetap akan keluar pergi main guli... Macam2 jenis game boleh main dengan GULI ni... Petok, lubang, anak panah macam2 lagilah... Kadang2 tak perasaan sampai dah petang.. asyik sangat duk main guli..

Hari Khamis baru ni, aku kepuasan duk umah... Sambil tengok my mum and my sis lawan congkak kepala datang pusing... sakit kepala da.... tup2.. adik aku ajak main guli... whatheeeeeee..... tengah2 pening nak main guli plak... Last2 dia main dengan kawan2 dia... Diaorang amik guli congkak my mum... Banyak jugak diaorang bedal... Dia orang main guli ni ikut law game PETAK... ni antara picture2 yang sempat aku SNAP petang tu....

1.Mula2 Guli kene letak dalam lukisan petak macamni...

2. Pastu kene amik turn nak shoot guli tu...

3. Kene sabarlah tunggu turn kalau ramai sangat participants..

4.Skill masing2.. macam yg spupu aku buat ni "Tanah Hilang" punya skill


5. Penonton pun tak kurang hebat memberi semangat!!! Hahahaha...

6. Haaa... Ni pelapis pemain guli International suatu hari nanti..

7. Ni time adik aku tunjuk skill padahal tak pandai main.. hahahaha...

Last2 diaorang pun berhenti main macamtu jer.. Maklumlah dah nak masuk maghrib.. Kenelah hentikan game.. Lau tak kene marah plak..... Game Guli ni pun dulu kira one of my favorite game aku jugaklah... Satu ketika dulu.. Hahahahahaha....

2 comments:

ainaa.syafiqah27 berkata...

hahaha.. tringat time kecik2 dulu main batu selambut.. 4 biji batu pastu 1 biji guli.. hehehe

zachosmee berkata...

ala... permainan tradisi... boleh jer main tak kira kecik ke besar...hahaha... dulu selalu lawan dengan mak batu selambut.... satu family main... spending quality time together2..